ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιωτικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμα και τράπεζες στο «μικροσκόπιο» της Κομισιόν

Bruegel: Βελτίωση της θεσμικής οργάνωσης ώστε να βοηθηθούν οι επενδυτές - Κεντρική Εικόνα

Για τις 21 Ιανουαρίου αποφασίστηκε η έλευση των Θεσμών στην Αθήνα  για την επίσημη δεύτερη έκθεση σε καθεστώς μετά-προγραμματικής Ενισχυμένης Εποπτείας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr, η κατάσταση συζητήθηκε και κατά τη σύντομη επίσκεψη του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο στην Αθήνα αλλά και σε άτυπες συναντήσεις που έγιναν στο περιθώριο του Eurogroup στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι εκκρεμότητες για τα 16 προαπαιτούμενα με μεγάλο «αγκάθι» να παραμένουν οι ιδιωτικοποιήσεις αλλά και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες. Επιλέον, συζητήθηκε και το πακέτο των παροχών που έχει αναγγείλει να μοιράσει η κυβέρνηση από την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου με τους θεσμούς να θέλουν να τιθασεύσουν και να περιορίσουν τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό φοβούμενοι δημοσιονομικές αποκλίσεις. Σημείο - κλειδί στις συζητήσεις αποτέλεσε και η αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη. 

Επίσης υπάρχει και το ζήτημα του κατώτατου μισθού αλλά και η τοποθέτηση των γενικών γραμματέων και διευθυντών μέχρι το τέλος του 2018. Ειδικά στον διορισμό Γενικών Γραμματέων καταγράφονται «σημαντικές καθυστερήσεις, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ούτε μία τοποθέτηση μέχρι σήμερα (από 69 συνολικά θέσεις)» όπως ανέφερε η Κομισιόν στο κείμενο της πρώτης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας.

Αναφορικά με την δεύτερη έκθεση μετα-μνημονιακής εποπτείας, όπως έχει ήδη δηλώσει το Υπουργείο Οικονομικών στόχος είναι να παρουσιαστεί έως τις 27 Φεβρουαρίου, ενώ τις ίδιες ημέρες έχει προαναγγελθεί η δημοσιοποίηση της ανάλογης έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σημειώνεται πως το περιεχόμενο των εκθέσεων δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται, αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν και σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, εξηγούν αρμόδιες πηγές. Και τούτο διότι πέρα από τους θεσμούς, τη χώρα παρακολουθούν και αγορές στις οποίες επιχειρεί να επιστρέψει Ελλάδα.