ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη, διστακτικοί οι αγοραστές στο Χ.Α.

Τραπεζική «βουτιά» στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, προσπαθώντας να αντιδράσουν από τα πολύμηνα χαμηλά και τις πιέσεις που προηγήθηκαν, με τους ενεργούς επενδυτές να ενθαρρύνονται από την χθεσινή αντίδραση της Wall Street, προς το τέλος της συνεδρίασης.

Η εξελίξεις όσον αφορά το "Brexit", τον ιταλικό προϋπολογισμό, αλλά και τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής, όπως και τα μάκρο που ανακοινώνονται.

Σύμφωνα με τα τελευταία, υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,5%, ενώ οικονομολόγοι δημοσκόπησης του Reuters ανέμεναν άνοδο κατά 0,3%.

Η ανάγνωση του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκε καθοδικά, στο 0,1%, από την προηγούμενη αύξηση κατά 0,2%.

H βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας ενισχύθηκε 1,2% τον Οκτώβριο. Σε μηνιαία βάση, αυξήθηκε με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων οκτώ μηνών, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν πιο ήπια αύξηση ύψους 0,7%.

H οικονομία της ευρωζώνης αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών, το τρίτο τρίμηνο του 2018, με την αύξηση της απασχόλησης να κατεβάζει ταχύτητα επίσης, σύμφωνα με τη Eurostat.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,2% το χρονικό διάστημα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ήταν ο πιο αργός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και 0,4% χαμηλότερα από την ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου.

Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ ήταν 1,6%, αναθεωρημένη καθοδικά σε σχέση με την πρώτη εκτίμηση για 1,7%.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, μετά τις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, όμως η επιφυλακτικότητα είναι περισσότερο από εμφανής, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου να έχουν "δει" και τα δύο πρόσημα και να έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα πρωινά υψηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινείται με οριακά κέρδη, έχοντας διανύσει το εύρος μεταξύ 660,15 (+1,24%) και 651,36 μονάδων (-0,10%), ενώ, λίγο πριν συμπληρωθούν οι πρώτες τρεις ώρες συναλλαγών, ο τζίρος φθάνει στα 18,5 εκατ., από τα οποία τα 5,5 εκατ. αφορούν "πακέτα".

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Από τις μετοχές που διεκδικούν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα κέρδη για Εθνική (+1,29%), Πειραιώς (+1,24%), 3Ε (+1,10%), Viohalco (+1,49%), Μυτιληναίο (+2,15%) και Jumbo (+1,46%).

Από τους τίτλους που υποχωρούν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank(-1,38%), ΟΛΠ (-1,02%), ΟΠΑΠ (-1,21%) και Σαράντη (-3,29%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, με τις πιθανότητες το τελικό πρόσημο να "παιχτεί" μέχρι τέλους να είναι αυξημένες, θα ήταν θετική ένδειξη η παραμονή του γενικού δείκτη υψηλότερα των 650 μονάδων.

 

 

 

 

Απαλλαγμένο από ιούς. www.avast.com