ΑΓΟΡΕΣ

Αναμένοντας την ανακοίνωση των μακροοικονομικών μεγεθών των ΗΠΑ: Οι προβλέψεις

ΗΠΑ: Το υπουργείο Εμπορίου δεν θα δημοσιοποιεί οικονομικά δεδομένα όσο διαρκεί το shutdown - Κεντρική Εικόνα

Oι αμερικανικές επιχειρήσεις διατήρησαν πιθανότατα έναν καλό ρυθμό προσλήψεων το Νοέμβριο, ενώ αναμένεται να έχουν αυξηθεί και οι μισθοί, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία παραμένει ισχυρή. Τόσο ισχυρή για να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και το 2019.

Το μεσημέρι (στις 15:30 ώρα Ελλάδος) το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει τα στοιχεία από την αγορά εργασίας, μετά τις απώλειες της Wall Street αυτής της εβδομάδας και τη μείωση στην κλίση της αμερικανικής καμπύλης αποδόσεων κρατικών ομολόγων, που τροφοδότησε φόβους για ύφεση.

Τι περιμένουμε

Οι θέσεις εργασίας θα έχουν αυξηθεί κατά 200.000 τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, μετά την άνοδο κατά 250.000 τον Οκτώβριο. Η ανεργία προβλέπεται να έχει μείνει σταθερή κοντά σε χαμηλό 49 ετών, στο 3,7%.

Τα ωρομίσθια αναμένεται να έχουν κινηθεί ανοδικά κατά 0,3% το Νοέμβριο μετά την άνοδο κατά 0,2% τον Οκτώβριο. Ως αποτέλεσμα, η ετήσια άνοδος στους μισθούς θα κυμανθεί στο 3,1%, σε συμφωνία με την άνοδο του Οκτωβρίου που ήταν και η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο του 2009.

«Καθώς η Fed στηρίζεται σε αυτά τα δεδομένα, τα πιο ισχυρά στοιχεία πρέπει να δώσουν στην αγορά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για περαιτέρω αυξήσεις από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα το 2019», σημειώνει η Veronica Clark, οικονομολόγος της Citigroup στη Νέα Υόρκη. «Πιστεύουμε ότι η Fed θα κάνει δύο αυξήσεις την επόμενη χρονιά», προσθέτει.