ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Απέφυγε τα χειρότερα, αλλά το διεθνές κλίμα προβληματίζει

X.A.: Υπό πίεση, τράπεζες, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ - Κεντρική Εικόνα

"Όλα δείχνουν ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, πολύ δύσκολα το Χ.Α. θα αποφύγει το αρνητικό, τελικό, πρόσημο, ενώ πάρα πολλά θα κριθούν από το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street. Δεν θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 645 μονάδων".

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο απέφυγε τα χειρότερα, ανακάμπτοντας αισθητά από τα χαμηλά ημέρας, με τον γενικό δείκτη όχι μόνο να αποφεύγει το κλείσιμο χαμηλότερα των 645 μονάδων, αλλά και να πετυχαίνει κλείσιμο υψηλότερα των 650 μονάδων, περιορίζοντας σημαντικά τις ημερήσιες απώλειες.

Από την άλλη, ο τζίρος παρέμεινε εγκλωβισμένος σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και αυτό είναι ένα θέμα σε περίπτωση που συνεχίσει να επιδεινώνεται το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 644,38 μονάδες (-1,91%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 652,04 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,74%.

Ο τζίρος στα 37,9 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το σύνολο των τίτλων να ανακάμπτει αισθητά από τα χαμηλά ημέρας (Alpha Bank -2,96%, Eurobank +0,18%, Εθνική 0% και Πειραιώς +2,32%).

Η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών, είχε σαν αποτέλεσμα και την "ανάδυση" του τραπεζικού δείκτη από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά. Πιο συγκεκριμένα, αν και είχε φθάσει να υποχωρεί μέχρι τις 473,68 μονάδες (-4,24%), ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 488,42 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,26%.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Ελ. Πετρέλαια (+0,63%), ΟΛΠ (+1,03%), ΟΤΕ (+0,64%) και Fourlis (+0,11%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Lamda Development και ΟΠΑΠ.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-2,18%), Μυτιληναίο (-2,47%) και Σαράντη (-2,67%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι Aegean Airlines, Grivalia Properties, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, 3Ε, Motor Oil, Jumboκαι Τιτάν.

Μπορεί η σημερινή αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας να "αγόρασε χρόνο" για το Χ.Α. και να διατήρησε τους βασικούς δείκτες σε επαφή με τα πρόσφατα κεκτημένα, όμως αν συνεχίσει να επιβαρύνεται το διεθνές κλίμα, θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι και το ελληνικό χρηματιστήριο θα αναζητήσει στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Η προσοχή των διεθνών επενδυτών θα παραμείνει προσηλωμένη στις αγορές ομολόγων, στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας (μετά τη σύλληψη της Ουάνγκζου Μενγκ, της οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής εταιρείας - κολοσσού των τηλεπικοινωνιών "Huawei στον Καναδά), στην πορεία των τιμών του πετρελαίου, αλλά και στις εξελίξεις από το μέτωπο του "Brexit" και του ιταλικού προϋπολογισμού.

Σημαντικό ρόλο στην απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, θα παίξει και το σημερινό κλείσιμο τηςWall Street.