ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τα McArthur Glen «πατάνε πόδι» στο κέντρο της Αθήνας - Ποια περίφημη στοά θα αποκτήσει ξανά ζωή

Τα McArthur Glen «πατάνε πόδι» στο κέντρο της Αθήνας - Ποια περίφημη στοά θα αποκτήσει ξανά ζωή - Κεντρική Εικόνα

To σχήμα ΜcArthur Glen-Legendary Foods είναι αυτό που κατά πληροφορίες έδωσε το μεγαλύτερο μίσθωμα για την περίφημη Στοά του Αρσάκειου Μεγάρου, στο κέντρο της Αθήνας (βλέπει τις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου). Η διάρκεια της μίσθωσης έχει ανώτατο ορίζοντα τα 35 χρόνια (με δικαίωμα επέκτασης της).

Οι πλειοδότες θα αναλάβουν να "αναστήσουν" τις δύο περίφημες στοές του Αρσακείου βρίσκονται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου στο οποίο φιλοξενείται, ως μισθωτής, και το Συμβούλιο της Επικρατείας, και διαθέτουν συνολικούς χώρους 10.000 τ.μ. μοιρασμένους σε περίπου 65 καταστήματα και κοινόχρηστες επιφάνειες.

Η επένδυση που θα γίνει για την επανεκκίνηση του ιστορικού αυτού σημείου για την Αθήνα είναι προς το παρόν άγνωστη, όπως και το πότε θα ανοίξει με τη νέα της μορφή για το κοινό. Είναι πάντως μία από τις πρώτες κινήσεις σε ακίνητο επί της Σταδίου που στο μισό της μήκος, δηλαδή από την Πλατεία Κλαυθμώνος και μέχρι την Ομόνοια είναι σχεδόν "νεκρή" εμπορικά, καθώς τα περισσότερα καταστήματα και χώροι είναι κλειστά.

Η επιτυχία του διαγωνισμού που κατά πληροφορίες κατάφερε να αποσπάσει μεγάλο μίσθωμα, οφείλεται στην τουριστική έκρηξη που παρατηρείται στην Αθήνα, τα πολλά νέα ξενοδοχεία που είτε ανοίγουν είτε κατασκευάζονται και στον υψηλού επιπέδου τουρισμό που ζητά πολυτελείς εμπορικούς χώρους.

Με το άνοιγμα των δύο Στοών, το κεντρικό αυτό σημείο θα αποκτήσει ζωή και κίνηση και θεωρείται πως μπορεί να αποτελέσει πυρήνα για το άνοιγμα και άλλων καταστημάτων δίπλα και γύρω από το Αρσάκειο Μέγαρο.

Iστορικό μέγαρο

Το Αρσάκειο Μέγαρο κατασκευάστηκε τμηματικά από το 1846 (όταν χτίστηκε το πρώτο κτίριο στη γωνία των οδών Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου σε σχέδια του Λύσανδρου Καυταντζόγλου) έως το έτος 1925, οπότε το όλο κτιριακό συγκρότημα κατελάμβανε πλέον όλο το οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Αρσάκη, Σταδίου και Πεσμαζόγλου, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Μαρούδη, Τσίλλερ και Κριεζή. 

Το 1984 αποφασίστηκε η μίσθωση των χώρων του Καυταντζόγλειου Μεγάρου, των υπογείων, του πρώτου ορόφου και του δευτέρου ορόφου του όλου κτιρίου, στο ελληνικό Δημόσιο για τη στέγαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για τον σκοπό αυτό ανακαινίστηκε όλο το Αρσάκειο Μέγαρο μαζί με τη Στοά Αρσακείου και τα ισόγεια καταστήματα, έπειτα από μελέτη του αρχιτέκτονα Παύλου Καλλιγά. Μάλιστα, η μελέτη αυτή και το όλο έργο έχει βραβευθεί με το διεθνές βραβείο Europa Nostra.

Πηγή ypodomes.com