ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «κυνήγι» των οφειλών από δάνεια και προσέλκυσης καταθέσεων, οι τράπεζες

Στο «κυνήγι» των οφειλών από δάνεια και προσέλκυσης καταθέσεων, οι τράπεζες - Κεντρική Εικόνα

Ένταση των τραπεζικών προσπαθειών για ανάκτηση καθυστερούμενων οφειλών από δάνεια και επιστροφή καταθέσεων, αναμένεται με το πέρας των θερινών διακοπών

Στα «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες, βάσει του αναμορφωμένου Κώδικα Δεοντολογίας, αναμένεται να προσεγγίσουν τους δανειολήπτες, καλώντας τους να σπεύσουν στις τράπεζες για την τελευταία ευκαιρία ρύθμισης "κόκκινων" δανείων τους, καθώς και να καταβάλουν έγκαιρα το ποσό που μπορούν να διαθέσουν ώστε να διατηρούν εμπρόθεσμες τις οφειλές τους.

Οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς όσων εκμεταλλεύονται τις συνθήκες της κρίσης για να μην πληρώνουν τα δάνειά τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν, εν είδει παραδειγματισμού και συμμόρφωσης, διαχωρίζοντάς τους από όσους πελάτες τους αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Σύμφωνα με το capital.gr, για τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών, που θέλουν να είναι συνεπείς με τις οφειλές τους και βρίσκονται σε δυσχερή θέση λόγω κρίσης, οι τράπεζες είναι πρόθυμες να εξετάσουν κάθε δυνατή λύση. Στο πλαίσιο αυτό, θα καλέσουν τους δανειολήπτες να προσέλθουν στις τράπεζες προκειμένου να εξευρεθεί από κοινού η βέλτιστη ρύθμιση του δανείου τους. 

Σημειώνεται ότι πλέον και οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προτείνουν νέους όρους αποπληρωμής των δανείων και των καρτών, οι οποίοι θα επιτρέψουν στους δανειολήπτες να διαχειριστούν καλύτερα το διαθέσιμο μηνιαίο εισόδημά τους.

Οι βασικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους είναι:

  1. η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, 
  2. η καταβολή μόνο τόκων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, 
  3. η καταβολή ποσοστού δόσης
  4. η συγκέντρωση καταναλωτικών οφειλών σε νέο δάνειο.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των καταθέσεων, οι τράπεζες αναμένεται να επικοινωνήσουν με τους καταθέτες, αφού μετά την τελευταία χαλάρωση των capital controls με την οποία το νέο χρήμα είναι απαλλαγμένο κεφαλαιακών περιορισμών, δεν υπάρχει λόγος να παραμένουν χρήματα κάτω από το «στρώμα».
 
Ωστόσο, οι τράπεζες γνωρίζουν ότι η εμπιστοσύνη θα απαιτήσει χρόνο για να αποκατασταθεί και θεωρούν κρίσιμη προς την κατεύθυνση αυτή τόσο την πολιτική σταθερότητα και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, όσο και την αποσαφήνιση των κανόνων του χρηματοοικονομικού «παιχνιδιού» για όσους θέλουν να επανεπενδύσουν στην Ελλάδα τα χρήματά τους. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες, προβλέπουν πως το ύψος των καταθέσεων που μπορούν να επιστρέψουν μέχρι τα τέλη του έτους, κυμαίνονται στα 3-4 δισ. ευρώ έναντι των αρχικών περσινών εκτιμήσεων για 10 δισ. ευρώ.