ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Profit taking στις τράπεζες, επιλεκτικές τοποθετήσεις σε άλλα blue chips

ΧΑ: Profit taking στις τράπεζες, επιλεκτικές τοποθετήσεις σε άλλα blue chips - Κεντρική Εικόνα

Συνεδρίαση δύο όψεων, η δεύτερη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που ξεκίνησε με τα ανοδικά "καύσιμα" της χθεσινής συνεδρίασης, όμως σχετικά γρήγορα πήραν την "θέση του οδηγού" οι traders που αποφάσισαν να κατοχυρώσουν κέρδη, μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Το τελικό -3,31% του τραπεζικού δείκτη και το κλείσιμό του πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, απλά δείχνει τον κλάδο, στον οποίο οι εν δυνάμει πωλητές επικέντρωσαν "την προσοχή" τους.

Αν συνυπολογιστεί ότι ο τραπεζικός δείκτης ερχόταν από τριήμερα κέρδη της τάξης του 22,66%, η σημερινή εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον αναμενόμενη, ενώ, αντίθετα, αιφνιδίασε αρνητικά η αισθητή υποχώρηση του τζίρου.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα δείχνει την απόλυτη επικράτηση των πωλητών, έστω και αν αυτοί απέφυγαν να δείξουν επιθετικές διαθέσεις (Alpha Bank -2,19%, Eurobank -6%, Εθνική -2,71% και Πειραιώς -2,06%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, σε "θετικό" από "σταθερό", αναβάθμισε το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Eurobank η Moody's, επιβεβαιώνοντας το "Caa2". Όπως αναφέρει ο οίκος, "η κίνηση λαμβάνει υπόψη το σχέδιο μετασχηματισμού της τράπεζας, το οποίο, αν υλοποιηθεί ορθά, θα βελτιώσει την επάρκεια των κεφαλαίων της και την ποιότητα ενεργητικού".

Αναλυτικά, όπως σημειώνει η Moody's, "το θετικό οutlook αντανακλά το σχέδιο συγχώνευσης με την Grivalia και την απόσχιση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 7 δισ. ευρώ, μέσω της δημιουργίας εταιρείας holding και ενός 'SPV' που θα τιτλοποιήσει τα NPEs. Και οι δύο κινήσεις αναμένεται να βελτιώσουν την ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας".

Εν τω μεταξύ, "ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ έναντι του β' τριμήνου και 2,2% του ΑΕΠ έναντι του γ' τριμήνου του 2017, κατέγραψε η ελληνική οικονομία το γ' τρίμηνο" σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση αυτά τα στοιχεία και τις αναπροσαρμογές των προηγούμενων τριμήνων η ανάπτυξη στο εννεάμηνο υπολογίζεται σε 2,1% του ΑΕΠ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips.

Από τις μετοχές που διεκδίκησαν και πέτυχαν υψηλότερες αποτιμήσεις, τα μεγαλύτερα, ημερήσια, κέρδη για ΔΕΗ (+2,16%) και Motor Oil (+3,18%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Ελ. Πετρέλαια, Σαράντης καιFourlis.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών, οι μεγαλύτερες απώλειες για Aegean Airlines (-1,92%), Grivalia Properties (-2,36%), ΕΥΔΑΠ (-1,93%) και Μυτιληναίο (-3,40%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι Pasal (+20%), Μοτοδυναμική (+9,66%), Μουζάκης (+8,09%), Κέκροψ (+4%), J&P Άβαξ (+3,86%), ΕΛΧΑ (+2,97%) και Ιντρακάτ (+3,83%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα οι μετοχές της ΕΛΒΕ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με νέα ονομαστική αξία μετοχής €0,46 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού €0,25 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: €3,1400.

Επίσης, η Κέκροψ, σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεών της αναφορικά με τη διεκδικούμενη από το Ελληνικό Δημόσιο έκταση γνωστοποιεί ότι, σήμερα 04.12.2018, η υπόθεση συζητήθηκε εκ νέου στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών για ουσιαστική κρίση, σύμφωνα με τις δεσμευτικές για το Εφετείο κρίσεις της υπ’ αριθ. 589/2018 απόφασης του Αρείου Πάγου και αναμένεται η έκδοση της σχετικής αποφάσεως.

Η εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη, αναφορικά με την πορεία της υποθέσεως.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 663,89 (+0,63%) και 654,23 μονάδων (-0,83%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 656,96 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,42%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 56 εκατ., από τα οποία τα 5,7 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".