ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Relief rally, με άκρως ικανοποιητικό τζίρο

X.A.: Τραπεζικές πιέσεις και κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας - Κεντρική Εικόνα

"Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετικότατη ένδειξη το κλείσιμο των βασικών δεικτών κοντά στα υψηλά ημέρας και του γενικού δείκτη υψηλότερα των 650 μονάδων" ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η εγχώρια αγορά "φρόντισε" να ικανοποιήσει και τις πλέον αισιόδοξες "απαιτήσεις".

Σε μία καθαρά ανοδική συνεδρίαση, όπου οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, το τελικό κλείσιμο τους βρήκε πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας και να συμπληρώνουν τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αθροιστικά κέρδη 9,39% για τον γενικό δείκτη και 22,66% για τον δείκτη των τραπεζών.

Ασφαλώς για την σημερινή εκτίναξη τζίρου και τιμών, σημαντικό ρόλο έπαιξε το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών, στον απόηχο της συμφωνίας του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπινγκ να κάνουν ανακωχή 90 ημερών στον εμπορικό πόλεμο Κίνας – ΗΠΑ.

Επίσης, τα θετικά μηνύματα από τις αγορές ομολόγων, αλλά και το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε, την Παρασκευή, το rebalancing, λόγω MSCI.

Ένας ακόμα λόγος τόνωσης της ψυχολογίας των σημερινών αγοραστών, το γεγονός ότι το "Quintessential Capital Management", αποκάλυψε μια "short" θέση κατά της Καναδικής εταιρείας "Aphria" (δραστηριοποιείται στην Αγορά της Φαρμακευτικής Κάνναβης, έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από 2,5 δισ. Καναδικά Δολάρια και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης) και αυτό έδωσε τέλος στα αρνητικά σενάρια που έκαναν τον γύρο του Χ.Α. κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην σημερινή ανοδική κίνηση συμμετείχε η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε την συνεδρίαση, μόνο ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (-0,19%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 662,56 μονάδες (+5,13%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 659,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,68%.

Ο τζίρος στα 97 εκατ., από τα οποία τα 7,5 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Μπορεί να υποχώρησαν σχετικά από τα υψηλά ημέρας, όμως η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνηγορεί για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών (Alpha Bank +9,60%, Eurobank +6,38%, Εθνική +15,23% και Πειραιώς +10,86%).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι AegeanAirlines (+6,12%), Viohalco (+7,90%), Grivalia Properties (+4,48%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+8,84%), ΔΕΗ (+5,23%), ΕΧΑΕ (+4,79%), ΟΠΑΠ (+4,22%), ΟΤΕ (+4,50%), Σαράντης (+5,71%) και Fourlis(+5,62%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 3% ακολούθησαν οι 3Ε, Ελ. Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.

Εν τω μεταξύ, σε "hold" από "buy" υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της Τιτάν η Deutsche Bank, σε σημερινή έκθεσή της. Ο οίκος μειώνει και την τιμή-στόχο για την εισηγμένη στα 21, από 26 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με ικανοποιητικές συναλλαγές, συνδύασαν οι Τεχν. Ολυμπιακή (+10,17%), Centric (+10%), ΕΛΧΑ (+9,35%), Ιντρακόμ (+8,73%), MIG (+8,55%), ΕΛΤΕΧ Άνεμος (+8,12%), Ελλάκτωρ (+7,99%), Intralot (+6,73%) καιCenergy Holdings (+7,77%).