ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις για χρέος «αν καταδικαστώ», προειδοποιεί ο Γεωργίου

Τρίτο «όχι» για παραπομπή του Ανδρέα Γεωργίου σε δίκη - Κεντρική Εικόνα

Στην ποινική δίωξη που αντιμετωπίζει για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης αναφέρθηκε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου μιλώντας στους Financial Times.

«Νιώθω ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο όπου τα πάντα στέκονται ανάποδα. Αυτοί που παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που έχουν επικυρωθεί πολλές φορές από διεθνείς οργανισμούς διώκονται, την ώρα που όσοι είναι απέναντι και ήταν υπεύθυνοι για τη νοθεία των στατιστικών στοιχείων κατά το παρελθόν δεν αμφισβητούνται», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι μια εναντίον του καταδικαστική απόφαση θα ήταν ανησυχητική τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Προειδοποιεί μάλιστα ότι η Ελλάδα θα έχει προβλήματα στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

«Εάν ο υπολογισμός του δημοσίου χρέους κριθεί ότι είναι λάθος, μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους; Δεν είναι λογικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν κρατικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να κρατήσουν ακριβή στατιστικά στοιχεία χωρίς φόβο ότι θα σέρνονται επί χρόνια σε δικαστικές αίθουσες, η ακεραιότητα της ΕΕ και του οικονομικού της συστήματος θα έχει υπονομευθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους FT, η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή σε οικονομολόγους και στατιστικολόγους σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν ότι ο κ Γεωργίου έχει γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για την πολιτική τάξη στην Ελλάδα, η οποία αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για την οικονομική κατάρρευση της χώρας.