ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν σχολιάζει την παραπομπή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ το ΔΝΤ

Συμβιβασμός ΔΝΤ - Βερολίνου για το ελληνικό χρέος, «παγώνει» την Αθήνα - Κεντρική Εικόνα

Κανένα σχόλιο δεν έχει το ΔΝΤ για την εκ νέου παραπομπή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, σε δίκη. «Το ΔΝΤ γνωρίζει την υπόθεση, και είναι πολιτική του να μη σχολιάζει δικαστικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη του», δήλωσε στην Καθημερινή της Κυριακής αξιωματούχος του Ταμείου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, η σιωπή των θεσμών προκαλεί εντύπωση σε ανθρώπους που συνεργάσθηκαν με τον κ. Γεωργίου, καθώς χαρακτηρίζουν μέχρι και «πραξικοπηματική» την εκ νέου παραπομπή του σε δίκη με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης των στοιχείων του δημοσιονομικού ελλείμματος. 

«Η παραπομπή δεν συνάδει με δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα» εκτιμούν οι ίδιες πηγές και προβλέπουν ότι το κόστος για τη χώρα θα είναι «τεράστιο».

Ο Ανδρέας Γεωργίου έχει διατελέσει στέλεχος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και στο Ταμείο δεν θέλουν η όποια στάση τους για το θέμα να αποδοθεί σε αυτή τη σχέση. Η «κρίση Γεωργίου» εκτιμάται ότι θα επηρεάσει, έστω και εμμέσως, την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Σε συνδυασμό με τις διάφορες μάχες οπισθοφυλακής εντός της κυβέρνησης, η παραπομπή του σε δίκη για τα πεπραγμένα του ως προέδρου μιας ανεξάρτητης αρχής προκαλεί ένα ακόμη πλήγμα στην εμπιστοσύνη των θεσμών προς την Ελλάδα. 

«Το να συμπεριφέρεται κανείς ως δεκατριάχρονο όταν νομίζει ότι δεν το βλέπει κανείς, το να αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, έχει κόστος», τονίζει πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι οι ανεξάρτητες αρχές πρέπει να λειτουργούν χωρίς πολιτικές επιρροές και άλλα προσκόμματα. Καθώς όμως έχουν δει και κατά το παρελθόν ότι στην πράξη αυτό παραμένει προβληματικό, ζήτησαν ασυλία για τους ξένους τεχνοκράτες που συμβουλεύουν το ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις, κάτι που καθυστέρησε την πρώτη αξιολόγηση. 

Η παραπομπή του κ. Γεωργίου πιθανώς να καθυστερήσει όχι μόνο τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ελπίζουν ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους, τα οποία σχεδιάζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, θα είναι αρκετά για να καθυστερήσουν κάποια έτη τις αποφάσεις για μία μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να ετοιμάσει στη βάση των μέτρων του ESM τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τον Νοέμβριο, με το ΥΠΟΙΚ να ελπίζει ότι αυτή θα ανοίξει τις πύλες για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, όπως εκτιμάται, η ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ θα επιμένει ότι αυτό δεν είναι βιώσιμο, αφού επιμένει σε χαμηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη, αλλά και για την αποδοτικότητα των μέτρων του προγράμματος σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

Ο καθηγητής διεθνών οικονομικών του American University Ράνταλ Χένινγκ εκτιμά πως το ερώτημα για την Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι: Πώς θα επιλύσει αυτή τη διαφορά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς; 

Και αυτό διότι είναι σαφές πως οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θέλουν να κάνουν σε αυτή τη φάση παραχωρήσεις προς την Ελλάδα για το χρέος, ενόψει των εκλογών στη Γερμανία και την Ολλανδία το επόμενο έτος.

Το ερώτημα φέρεται να το θέτει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με διαφορετικό τρόπο: Αν δώσει τώρα κάρτα ελευθέρας στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή δεν θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και θα αλλάξει τους νόμους.

«Το ΔΝΤ χρειάζεται πλέον μία συγκεκριμένη δέσμευση για το χρέος προτού αναλάβει μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα» σχολιάζει πρώην αξιωματούχος. Το Ταμείο μπορεί να μην εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν εμπιστεύεται ούτε τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους.