ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκινά γεώτρηση στη Μερσίνα η Τουρκία

Πόσο αξιοποιήσιμα είναι τα κοιτάσματα στην Αν. Μεσόγειο - Κεντρική Εικόνα

Την Δευτέρα ξεκινά η γεώτρηση στα ρηχά νερά της Μερσίνας, ανακοινωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ενώ ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο θα φτάσει στην Τουρκία και το δεύτερο γεωτρύπανο που αγοράστηκε, αλλά κατά πασα πιθανότητα θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση στην Μαύρη Θάλασσα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, μιλώντας σε συνέδριο για την ενέργεια, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πέρσι η Τουρκία αγορασε για πρώτη φορά δικό της γεωτρύπανο και την περασμένη εβδομάδα ο «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας. “Τώρα έρχεται το αδελφάκι του. Τον Δεκέμβριο θα πέσει στα νερά μας», ανέφερε. 

Για την ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι γίνονται έρευνες εδώ και 7-8 χρόνια και εξετάζεται ποιες περιοχές διαθέτουν περισσότερα αποθέματα υδρογονανθράκων. Όπως είπε, χρειάζεται να μελετηθούν ένα σωρό λεπτομέρειες. 

Ο Φατίχ Ντονμέζ ανέφερε ότι ο Πορθητής έχει ένα πρόγραμμα πέντε μηνών και θα ολοκληρώσει την γεώτρησή του στα ανοιχτά της Αττάλειας σε 3-4 μήνες. «Θα κατέβουμε γύρω στα 5,500 έως 6 χιλιάδες μέτρα κάτω από την θάλασσα, επειδή εκεί είναι βαθιά τα νερά». 

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δεν θα καταθέσουν τα όπλα νωρίς σε σχέση με τις έρευνες και πως θα τις συνεχίσουν μέχρι να βρουν αποθέματα.

“Όλα είναι έτοιμα στην Μερσινα. Και εκεί θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε. Στη ξηρά έχουμε αυξήσει τις έρευνες. Ό,τι υπάρχει, είτε στην ξηρά, είτε στη θάλασσα θα το βρούμε”, ανέφερε.