ΑΓΟΡΕΣ

Χ.Α.: Τρίτο κλείσιμο χαμηλότερα των 600 μονάδων

Τραπεζική «βουτιά» στο Χ.Α. - Κεντρική Εικόνα

"Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, που δείχνει ότι θα κυλήσει με τους ίδιους, χαμηλούς, συναλλακτικούς ρυθμούς, χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς πιθανή παραμονή του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 600 μονάδων, θα είναι μία ακόμα 'νίκη' των εν δυνάμει πωλητών", ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και δυστυχώς η εγχώρια αγορά δεν μπόρεσε να κάνει την θετική έκπληξη.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η βύθιση του τζίρου που επηρεάστηκε και από την αργία στην Wall Street.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστή θα παραμείνει, σήμερα, Πέμπτη, η Wall Street, λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Αύριο, Παρασκευή, οι αμερικανικές αγορές θα κλείσουν νωρίτερα λόγω της "Black Friday".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 596,35 (-0,60%) και 601,03 μονάδων (+0,18%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 598,73 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,20%.

Ο τζίρος βυθίστηκε στα 16,3 εκατ., από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούσαν "πακέτα".

Ήταν άλλη μία συνεδρίαση, που επιβεβαίωσε την απόλυτη αδυναμία του Χ.Α. και αυτό που ανησυχεί ακόμα περισσότερο είναι η παραμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, αλλά και η εμφανής αδυναμία των μη τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, να δώσουν στους βασικούς δείκτες αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης  (Alpha Bank -0,82%, Eurobank +0,41%, Εθνική +0,89% και Πειραιώς -3,12%).

Επίσης μικτή και η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για ΑΔΜΗΕ (+1,17%), ΕΥΔΑΠ (+1,51%), ΟΠΑΠ (+1,71%), ΟΛΠ (+1,06%) καιFourli (+1,25%).

Από τις μετοχές που πιέστηκαν, οι μεγαλύτερες απώλειες για Aegean Airlines (-2,03%), LamdaDevelopment (-1,72%), Motor Oil (-1,68%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,52%) και Μυτιληναίο (-1,84%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, διακρίθηκαν θετικά οι Ιασώ (+13,59%, εν μέσω φημών για ενδιαφέρον από ξένο fund), Κέκροψ (+7,14%), Ιατρικό (+6,06%) και J&P Άβαξ (+2,80%).

Τα τρία συνεχόμενα κλεισίματα του γενικού δείκτη, χαμηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, σε συνδυασμό με την βύθιση του τζίρου, ασφαλώς και δεν αφήνουν τις καλύτερες "παρακαταθήκες" για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και τουλάχιστον για τις συνεδριάσεις μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αναδιαρθρώσεις των ξένων χαρτοφυλακίων, λόγω MSCI.