ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολική επαναφορά αγροτεμαχίων στον ΕΝΦΙΑ από τις αρχές του 2017

Αύριο τα 6,5 εκατ. ευρώ του ΕΛΓΑ - Δικαιούχοι και πίνακας ανά νομό - Κεντρική Εικόνα

Όσοι φορολογούμενοι κάτοχοι αγροτεμαχίων αισθάνθηκαν ότι... γλίτωσαν από τη νέα επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ μάλλον έκαναν λάθος. 

Κι αυτό, διότι σε λίγους μήνες όχι μόνο θα ξανανάψει η σχετική συζήτηση, αλλά η κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ θα τους υποχρεώσουν να δηλώσουν στο Ε9 τα αγροτεμάχια που κατέχουν.

Όπως είναι γνωστό, η δήλωση των αγροτεμαχίων ήταν προγραμματισμένη για φέτος, αλλά «πάγωσε» όταν στο υπουργείο Οικονομικών διαπίστωσαν ότι η επιβάρυνση των πολιτών θα ήταν τεράστια.

Το ηλεκτρονικό σύστημα αναμένεται να ανοίξει μετά την πληρωμή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή μετά τον Ιανουάριο του 2017, όπως γράφει η Καθημερινή, με τον συνολικό λογαριασμό να εκτιμάται ότι θα ανέβει σχεδόν στα 4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι πιστωτές της χώρας αντέδρασαν έντονα στην κίνηση της κυβέρνησης να εξαιρέσει φέτος τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό φόρο. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε ο φόρος να εφαρμοσθεί πλήρως το 2017, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι η εφαρμογή του το 2016 θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα και θα έθετε σε κίνδυνο τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτό που θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες θα είναι να δηλώσουν εάν το αγροτεμάχιο είναι οικοδομήσιμο και διάφορα στοιχεία με τα οποία θα τεκμηριώνεται η αξία τους. Συνολικά θα προστεθούν, όπως τονίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τρεις με τέσσερις στήλες, ενώ οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων πρέπει να κάνουν και διορθώσεις στα στοιχεία που έχουν ήδη δηλώσει.